Gedrag van fans bepaalt eindklassering FC Twente

mcclaren
You’ll Never Walk Alone is een van de favoriete liedjes van de FC Twente-fans. Voorafgaand aan elk thuisduel knalt de prachtige melodie uit de speakers van De Grolsch Veste. Normaal brengt dit veel sfeer in Enschede. Maar afgelopen zaterdag, vlak voor het duel met Willem II, zorgde het voor een pijnlijk beeld. De club zit in een sportieve crisis en trainer Steve McClaren is de kop van jut bij de supporters. De fanatieke supporterskern Vak P besloot om weg te blijven bij de aftrap en had de lege stoelen gevuld met een spandoek waarop ‘Clean shit’ stond gekalkt. De fans deden dus precies het omgekeerde van wat hun strijdlied voorschrijft: De spelers van FC Twente en McClaren  liepen nog nooit zo alleen.

Dit opmerkelijke tafereel geeft aan hoe snel de status van iemand binnen een club kan veranderen. Tweeëneenhalf jaar geleden was McClaren nog verantwoordelijk voor het grootste succes in de clubhistorie: de landstitel van 2010. De Engelsman werd destijds behandeld als een god. Hij was een held, een verlosser en werd aanbeden door de uitzinnige fans.

Nu is alles anders. Diezelfde McClaren wordt nu door iedereen uitgekotst. Supporters hielden afgelopen zaterdag een spandoek met ‘Steve Go Home’ omhoog. Volgens doelman Nikolay Mihaylov leek het net of Twente een uitduel speelde. “Het leek alsof het publiek tégen ons was in plaats van vóór ons”, klaagde hij.

Maar waarom al die negativiteit? FC Twente staat met nog twaalf duels te spelen op een keurige derde plaats. De achterstand op koploper PSV bedraagt weliswaar zes punten, maar het gat met nummer twee Ajax is slechts drie punten. Een plek in de voorronde van de Champions League ligt dus nog binnen handbereik. Bovendien ontvangt FC Twente op 2 maart Ajax in de Grolsch Veste. Als klap op de vuurpijl spelen de Tukkers op de allerlaatste speeldag thuis tegen PSV! Dit zijn twee duels die een goede ploeg als Twente zomaar kan winnen. Het team heeft dus nog alles in eigen hand om het seizoen goed af te sluiten. Wie weet zit er zelfs wéér een kampioenschap in voor McClaren. Maar: dit kan alleen als de – normaal zo trouwe – fans hun eigen ploeg en trainer niet alleen laten lopen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s