België over drie jaar Europees Kampioen

selectie-rode-duivelsDat je naast je eigen vaderland een andere internationale ploeg kunt aanhangen, dat begrijpt niet iedereen. Mijn liefde voor Italië steek ik niet onder stoelen of banken. Ik zat in het blauw bij Nederland – Italië. Tim heeft dat met Spanje: het maakte hem bij wijze van spreken niet uit, die cruciale dag in de zomer van 2010. Maar ik heb nog een grote, geheime, liefde. Dat is België.

Geboren op amper tien kilometer van de Belgische grens heb ik altijd al sympathie voor en affiniteit met onze zuiderburen gehad. Het Vlaamse accent is toch veel mooier dan die harde g? Ik kom vaker – en vooral liever – in Antwerpen dan in Amsterdam of Rotterdam. Ik heb zelfs getwijfeld om er te gaan studeren.

Als je een band hebt met zo’n land, ga je automatisch meer op het voetbal van daar letten. Al jaren volg ik met een schuin oog het nationale elftal en het clubvoetbal. In het recente verleden is het Belgische clubvoetbal dichter naar het Nederlandse gekropen. Een jaar of vijf geleden was Anderlecht, Brugge of Genk een relatief makkelijke prooi voor vaderlandse toppers als Ajax, PSV of Feyenoord. Nu liggen die verhoudingen anders. Anderlecht is grote favoriet voor de titel en vocht  in Europa heldhaftig tegen AC Milan. Racing Genk is een gevaarlijke outsider en overleefde de groepsfase in de Europa League. In een onderling duel zou het nu gelijker opgaan.

1124750582Maar op internationaal niveau is België ons land al voorbij. Wij hebben een probleem in de defensie, de Rode Duivels een luxeprobleem. Met afgevaardigden uit Engeland (Vertonghen van de Spurs, Vermaelen van Arsenal, Kompany van City), Duitsland (Van Buyten van Bayern) en toppers uit de eigen competitie lopen ze ver voor op ons. Met daarachter een betrouwbare sluitpost van de Spaanse nummer twee Atlético Madrid ‘verslaan’ ze onze doelmannen van middenmootploegen als AS Roma, Swansea City en Newcastle United.

1527902111

Ons middenveld bestaat uit spelers van eigen bodem: spelers van Feyenoord en PSV. België kan teren op de bikkelharde Axel Witsel (voorheen Benfica, nu Zenit), het technische vernuft en de traptechniek van Kevin de Bruyne (door Chelsea verhuurd aan Werder Bremen) en bovendien het loopvermogen van de Duracell-konijnen Moussa Dembélé (Spurs) en Marouane Fellaini (Everton). Veel meer power, talent en ervaring dan bij Oranje.

256380416Voorin hebben wij een streepje voor. Aan supersterren als Robben, Van Persie en Huntelaar kunnen onze zuiderburen niet tippen. Desondanks hebben zij vleugelspelers die uitblinken bij Chelsea (Hazard) en PSV (Mertens) en hun top nog lang niet bereikt hebben. Ze hebben daarnaast de keuze uit doelgerichte spitsen als Benteke (bewierookt en begeerd bij Aston Villa), Vossen (namens Genk al op zestien treffers in België) en eeuwig talent Romelu Lukaku.

Al met al bezitten de Rode Duivels over alle ingrediënten van een potentieel Europees Kampioen. De groep is bovendien erg jong en kan leunen op een overschot aan talent. Als de trend zich voortzet, het land het nodige geluk heeft in de loting en het team ook echt een team wordt, sta ik in 2014 op de banken. In het rood.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s