Puberende tieners verslaan egoïstische vedetten

Na  de hectiek tussen Jeremain Lens en Joris Mathijsen – zie de eerdere blog van Dennis – is er nauwelijks over de wedstrijd gesproken. Bij programma’s als Voetbal International ging het voornamelijk over het opstootje, terwijl er op het veld iets symbolisch gebeurde. De jeugd versloeg het geld.

Jean-Paul Boëtius, Tonny Vilhena en Stefan de Vrij, drie spelers waar het hart van de Feyenoord-fan sneller van gaat kloppen. Jochies uit Rotterdam en omgeving, met een flinke dosis branie, die geen last hebben van kuipvrees. Sterker nog: zij halen hun kracht uit de massa schreeuwende, scheldende en biergooiende supporters. Ronald Koeman is hun leermeester. Martin van Geel lacht; de aanstelling van Koeman, die niet bang is om talenten in het diepe te gooien, is waarschijnlijk de beste beslissing uit zijn carrière.

 

Matavz kostte meer dan het hele elftal van Feyenoord

Matavz kostte meer dan het hele elftal van Feyenoord

De sympathie voor Feyenoord was nog nooit zo groot. Zelfs sommige Ajax-supporters gunnen de Rotterdammers een feest op de Coolsingel en volgens Johan Cruijff bewandelt Feyenoord ‘het enige juiste pad qua opleiding en ontwikkeling’. Ook zondag, in de belangrijke topper tegen PSV, stuurde Ronald Koeman weer zes spelers uit de jeugdopleiding het veld in. De andere vijf – Pellè, Immers, Schaken, Mathijsen en Janmaat – kostten de club nog geen vijf miljoen euro. Vergelijking: PSV moest voor spits Matavz al zes miljoen betalen. In Eindhoven wordt niet in langere termijnen gedacht: er moeten nú prestaties geleverd geworden, iets wat voor trainer Dick Advocaat belangrijker is dan de ontwikkeling van toptalenten als Jürgen Locadia en Memphis Depay.

Een groter contrast dan zondag was er dus niet. Aan de ene kant van het veld stond een groep bij elkaar gekochte vedetten en aan de andere kant een elftal gemotiveerde talenten. Doordat die laatste groep elkaar al jaren kent, en al sinds hun jeugd voor Feyenoord spelen, zetten ze een stapje extra voor de club en voor elkaar. Ze laten hun supporters nooit in de steek, terwijl de PSV’ers maar aan een ding lijken te denken: hoe kom IK zo snel mogelijk bij een Europese topclub terecht?

Advocaat gunt het Eindhovense talent geen kans, Koeman doet dat in Rotterdam wel

Advocaat gunt het Eindhovense talent geen kans, Koeman doet dat in Rotterdam wel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s