Edgar Davids leert Barnet FC voetballen

ImageHet was in oktober van 2012 groot nieuws toen bekend werd dat de 39-jarige Edgar Davids op amateurbasis als speler/coach aan de slag ging bij vierdeklasser Barnet FC. The Bees, stonden destijds kansloos onderaan, maar momenteel staat de club op een veilige 21e plaats. Een analyse van The Pitbull, die de Hollandse school introduceert in Noord-Londen. Op zijn eigen manier.

Het is maandagochtend als er een harde stem schalt over The Hive, het trainingscomplex van Barnet FC. Het is twee dagen nadat The Bees thuis voor 1870 fans met 0-0 gelijkspeelden tegen Rochdale  AFC. De laag geklasseerde vierdeklasser domineerde negentig minuten lang de wedstrijd en verrasten met goed positiespel. Edgar Davids, die de hele wedstrijd moeiteloos speelde, was echter niet tevreden, zo lijkt het. Na een trainingssessie van dik twee uur, is hij nog met één verdediger achtergebleven op het veld.  “Noem je dit een pass?”, schreeuwt hij de rechtsback van Barnet toe. “Het lijkt nergens op, ik doe het wel even voor.” De arme speler- die opbouwend inderdaad erg zwak was zaterdag- slikt een keer en doet een nieuwe poging, terwijl zijn ploeggenoten de warme douche opzoeken.  

Edgar Davids op de training van Barnet FC (3e van links

“Hij is hard maar doet het goed”, lacht John Atkinson aan de rand van het trainingsveld. “Voordat Davids hier speelde wisten we niet eens wat opbouwen was”, stelt de gepensioneerde man, Barnet-fan sinds zijn geboorte. “Ik knijp mezelf wel eens in mijn arm om te zien of ik niet droom. Zo’n grote speler bij een club als Barnet! Het is ongelooflijk.”

Edgar Davids heeft alles voor het zeggen bij de piepkleine vierdeklasser in Londen. De Barnet spelers met hun minimale salaris kijken enorm op tegen de voormalig-middenvelder van onder meer Ajax, Juventus, FC Barcelona en het Nederlands Elftal. Davids stuurde kort na zijn aantreden assistent-coach Mark Robson zonder pardon de laan uit om hem te vervangen door zijn Nederlandse vriend Ulrich Landvreugd. Davids schold tijdens het duel met Rochdale niet alleen zijn medespelers maar ook het arbitraire trio regelmatig de huid vol. Niemand durfde er op te reageren. Davids rijdt in zijn matzwarte Bentley naar de trainingen en parkeert die doodleuk tussen de simpele Volkswagens golf van zijn ploeggenoten. En wat misschien nog wel het meest schrijnende is: op de training spreken de spelers Davids aan met mister.

Image

Davids neemt een vrije trap namens Barnet in het thuisduel met Rochdale

De spelers zullen ongetwijfeld regelmatig gek worden van het macogedrag van Davids, maar de ploeg gaat wél steeds beter voetballen, zo beamen fans en directieleden van de club. De 39-jarige multimiljonair kan- als hij wil- in een Spaanse villa de hele dag in een zwembad gaan liggen. Maar in plaats daarvan staat hij- gedreven als hij is- elke dag op een koud, winderig trainingscomplex te sleutelen aan de techniek van middelmatige spelers. Je moet er maar zin in hebben.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s