BVB en die Gelbe Wand op de Südtribune

ImageDe sfeer op de Südtribune ontstaat vanuit het hart van de tribune, waar de meest fanatieke fans de liedjes inzetten, terwijl ze zwaaien met enorme vlaggen. Het geluid verspreidt zich als een lopend vuurtje over de hele zijde en binnen een mum van tijd doen 26.000 uitzinnige fans de tribune trillen op zijn grondvesten. Nee, het Signal Iduna Park is geen normaal stadion. De thuishaven van Borussia Dortmund is het Mekka van de voetbalstadions, het is een voetbaltempel waar een sfeer hangt die nergens geëvenaard wordt in Europa.

Als tegenstander moet het een hele belevenis zijn om te spelen in het grootste voetbaltheater van Duitsland. Het Westfalenstadion, zoals het stadion in de volksmond wordt genoemd, heeft een capaciteit van maar liefst 80.720 plaatsen. Bij thuisduels zitten er gemiddeld 80.283 man op de tribune en daarmee trekt Borussia Dortmund de meeste fans van heel Europa. Zelfs clubs als FC Barcelona (78.099) en Manchester United (75.348) kunnen niet opboksen tegen de massale belangstelling voor duels van BVB (Ballspiel-Verein Borussia). Het hondstrouwe zwart-gele leger is in goede en slechte tijden paraat. Toen de club in 2009 op de rand stond van degradatie, vonden nog dik 62.000 man de weg naar het Westfalenstadion. De vier enorm steile tribunes van het stadion zorgen voor een imponerende sfeer als Dortmund speelt en die wordt helemaal versterkt als ‘Die Gelbe Wand’ tekeer gaat.

De beruchte en beroemde fanatieke aanhang van Dortmund bevindt zich op de Zuidtribune van het Westfalenstadion. Vanaf de grootste staantribune van de wereld vormen deze 26 duizend man een imponerend kolossaal leger, dat bekend staat als ‘Die Gelbe Wand’. Door negentig minuten lang als één man te springen, te schreeuwen en te zingen produceren zij een orkaan van geluid. Voor aanvang van een thuiswedstrijd zingt iedereen massaal mee op de klanken van ‘You’ll Never Walk Alone’, en bij een belangrijke winst van de thuisploeg trakteert ‘Die Gelbe Wand’ hun helden op een bijzondere wijze. De spelers van Dortmund knielen neer voor De Südtribune, waarna ze na een teken opstaan en tegelijk beginnen te springen met de 26 duizend fans. Deze beide taferelen bezorgen je meters dik kippenvel op je armen.

Een thuisduel van Borussia Dortmund bezoeken, is een ultieme belevenis. Er wordt door Die Borussen de laatste jaren oogstrelend voetbal gespeeld en door de geweldige sfeer in het Westfalenstadion is een tripje naar Het Ruhrgebied ook voor de niet-voetballiefhebber een bijzondere ervaring. Een kaartje voor een thuisduel kost slechts dertig euro en vanuit Eindhoven is het slechts anderhalf uur rijden naar het Westfalenstadion. Drink voor de wedstrijd wat bij een van de tientallen Biergartens die het stadion omringen en eet een Bratwurst bij een van de kleine tentjes. Vervolgens neem je plaats in de mooiste voetbaltempel van Duitsland. Wat wil je nog meer?

 

Advertisements

2 thoughts on “BVB en die Gelbe Wand op de Südtribune

  1. Stadion bevat tijdens de Europese wedstrijden 15.000 minder toeschouwers ivm staanplaatsen die niet meer mogen. Maakt de Gelbe Wand helaas minder indrukwekkend in vergelijking met de competitieduels.

  2. Ik wil er graag heen maar als ik via internet kaarten wil bestellen ben ik al gauw €60 ( de goedkoopste ) kwijt. Kan dit goedkoper?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s