Italianen bereiken mekkerend de finale

media_xll_1705924

Het is alweer een tijdje geleden – mede doordat de Europese clubcompetities zijn afgelopen – sinds ons laatste balgevoel, maar het EK onder 21 jaar in Israël biedt gelukkig weer genoeg stof tot nadenken.

Nederland ging sinds 2006 eindelijk weer Europees beloftekampioen worden. Met twaalf A-internationals nam de KNVB alleen genoegen met de titel. Het toernooi begon vrij aardig, Duitsland werd in de eerste helft van de mat getikt en Rusland had na de rode kaart niks meer in te brengen. Vervolgens kreeg een B-elftal een flinke zeperd van Jong Spanje om de oren, maar de basisploeg had rust gehad en daar ging het bondscoach Cor Pot om.

Marco Verratti was kapitein stoorzender op het veld gisteren tijdens de confrontatie tussen de talenten van Nederland en Italië

Marco Verratti was kapitein stoorzender op het veld gisteren tijdens de confrontatie tussen de talenten van Nederland en Italië

Met een volledig fit elftal kon Pot gisteren aantreden tegen de talentenploeg van Italië in de halve finale. De keuze van de bondscoach om zijn beste elf rust te geven in de laatste poulewedstrijd pakte goed uit; Nederland domineerde negentig minuten lang en gunde de Italianen nauwelijks kansen. Eén slippertje van invaller Mike van der Hoorn, die verder een voortreffelijk seizoen en toernooi speelde, gooide echter roet in het eten en zorgde voor de 0-1 en daarmee de uitschakeling. Die nederlaag op zich, dat kan gebeuren. Italië heeft enkele jeugdige sterren op het veld staan en anders was Spanje in de finale waarschijnlijk een paar klassen te goed geweest.

De manier waarop was echter niet om aan te zien. Zuigen, schelden, kaarten vragen, schwalbes, tijdrekken, natrappen, slaan: de Italianen deden hun oude naam weer eer aan. Het huidige Italiaanse seniorenelftal behaalde de finale van het Europees Kampioenschap van vorig jaar met aanvallend spel en prachtige voetballers als Andrea Pirlo, Daniele de Rossi en Riccardo Montolivo. De publieke opinie over het Italiaanse voetbal begon te kantelen; het was geen catenaccio meer, maar er werd 3-4-3 gespeeld en bondscoach Cesare Prandelli liet zijn spelers aantrekkelijk en attractief voetballen. Een stagnatie van die kanteling is gisteren ingezet door het gedrag van Marco Verratti en consorten. De kleine middenvelder van PSG, die wordt gezien als de opvolger van Pirlo, raakte geen bal goed, maar stond bij elk fluitsignaal wel te mekkeren bij de scheidsrechter. Iedere overtreding was voor hem een reden om te gaan zeuren om een kaart. Afschuwelijk om naar te kijken met Andrea Pirlo in het achterhoofd. Een voetballer die op 34-jarige leeftijd nog steeds de mooiste steekballetjes geeft en de uitstraling heeft van je favoriete leraar. Maar hoe vervelend, onsportief en frustrerend het ook is: ze hebben ons er wederom mee verslagen. Net zoals Portugal in 2006, bewijzen we wederom niet bestand te zijn tegen een ploeg vol smerige trucjes. Het is echter de vraag of je op die manier de eindstrijd wilt bereiken, of dat je onze jongens liever het toernooi ziet verlaten met opgeheven hoofd. Want ze hebben zeker niet slecht gespeeld en wederom bewezen dat Nederland een paar geweldige jeugdopleidingen heeft.

Het nieuwe Spaanse wonderkind Isco, waar Manchester City en Real Madrid momenteel om vechten.

Het nieuwe Spaanse wonderkind Isco, waar Manchester City en Real Madrid momenteel om vechten.

In de finale wacht Spanje op Italië. La Furia Roja speelt al sinds de eerste poulewedstrijd attractief, dominant en mooi voetbal. Vooral goudhaantje Isco, die sterk genoeg wordt geacht om de komende jaren de strijd aan te gaan met Messi, Ronaldo en Neymar, laat zijn voeten spreken. In de halve finale werd Jong Noorwegen met 3-0 kansloos naar huis gestuurd, mede dankzij een wonderschoon doelpunt van diezelfde speler van Malaga. Het treffen staat voor dinsdagavond 18:00 uur gepland. Dan gaan we zien of de Azzurrini het ook kan winnen van La Roja. Laten we maar hopen dat het dit keer wel een echte wedstrijd gaat worden, zonder een scheidsrechter die constant moet ingrijpen. De Fair Play prijs zullen de Italianen in ieder geval niet mee naar Rome nemen.

Isco’s mooie doelpunt tegen Jong Noorwegen

De samenvatting van het duel tussen Jong Italië en Jong Oranje vind je hier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s