Laten we er een lachwekkend voetbalseizoen van maken

Image

De gemiddelde groenteman op de dorpsmarkt werkt elke dag met veel plezier. Overal waar hij komt roept hij enthousiast naar passerend publiek, bedankt iedereen vriendelijk die zijn appels koopt en zwaait zelfs naar de concurrent in zijn kraampje aan de overkant. Je ziet dat hij geniet van zijn ambacht. Ondanks dat hij keihard werkt en niet bijster veel geld verdient, net als de gemiddelde Nederlander.

Je hebt ook mensen die helemaal niet veel werken maar ontzettend veel geld verdienen, niet zoals de gemiddelde Nederlander. Profvoetballers bijvoorbeeld. Zij beoefenen in de ogen van bijna alle mannen het meest schitterende beroep ter wereld dat er bestaat. Voetballen voor een miljoenenpubliek, een forse bankrekening, een mooie auto, een beeldschone vriendin: allemaal geweldig! Als ik eenmaal profvoetballer zou zijn, zou ik elke wedstrijd van genot negentig minuten breedlachend over het veld zweven. Maar nee, ook al leven deze heren het leven waar iedere groenteman vroeger van droomde als kleine jongen: lachen doen ze juist niet tijdens het ´werk´. Een opvallend contrast naar mijn mening.

Image    Image   

Cristiano Ronaldo betreedt elke twee weken het gras van Bernabéu met een gezicht alsof hij elke grasspriet ervan in zijn neus moet proppen. Het immer opgefokte gelaat van Mario Balotelli doet denken aan een verwend kind dat geen ijsje mag van zijn ouders. Duitse voetballers lachen sowieso nooit, maar ook Nederlanders zijn goed in het niet- lachen. Jermain Lens keek bij AZ en PSV uit zijn ogen als de Baron uit de tv-serie Bassie & Adriaan en spelvreugde bij Kevin Strootman is zoiets als een blauwe koe met acht poten en een snor: beide hebben we nog nooit gezien. Voetballers zeiken teveel op medespelers, tegenstanders en scheidsrechters. Het is enkel belangrijk dat ze er stoer en modieus bijlopen, maar vergeten de essentie van het spel uit te stralen׃ plezier!

Ronaldinho vormt een zeer prettige uitzondering in een voetbalwereld vol chagrijnige, arrogante voetballers met hun strakke koppies. Natuurlijk werd hij beroemd vanwege zijn fenomenale dribbels bij FC Barcelona, maar het feit dat hij altijd om alles lacht, maakt hem een geliefd fenomeen. Of hij nou een van zijn beroemde aka´s doet of struikelt over de bal׃ altijd schatert hij van de lach (zie filmpje) en mensen vinden dat prachtig. En dan heeft hij nog een spuuglelijk gebit ook!

Ik pleit voor meer van dit soort blije voetballers. Ik verlang naar de Churandy Martina van het profvoetbal, de atleet die met enkel de woorden ´ik ben blij man´ miljoenen Nederlanders lachend van de bank laat donderen. Ook Usain Bolt is een entertainer in de atletiekwereld en in het tennis heb je imitator Novak Djokovic die altijd de lachers op zijn hand krijgt. Straal als voetballers eens uit dat je het mooiste beroep van de wereld hebt en doe gewoon lekker blij. Het wordt tijd dat we de ´Churandy Martina award´ gaan uitreiken in het voetbal. Mijn advies geldt niet enkel voor spelers, nee de hele voetbalwereld is ontzettend serieus geworden en dat moet anders. We snakken naar meer lachende profvoetballers en daarom hier wat mogelijke nieuwe regels die de heren stimuleert om meer te lachen.

  1. Als de spelers voor het eerst het veld betreden, lachen ze naar hun eigen fans (haha zij zijn voor ons gekomen!) en na de wedstrijd doen ze dit opnieuw. (haha ze zijn er nog steeds!)
  2. Voor aanvang van de toss vertelt de scheidsrechter voortaan onder het oog van de camera een mop aan beide aanvoerders voordat hij een muntje opgooit. (komt een konijn bij de bakker en vraagt׃ heb je worteltjestaart?)
  3. Keepers moeten erg hard gaan lachen als ze een belangrijke redding maken. (Weer geen tegengoal! Ik ben blij man)
  4. Voor teamfoto´s moet de trainer steeds één speler aanwijzen die een paarse dameskous over zijn hoofd moet trekken (`Hij heeft nu eenmaal het kleinste hoofd´, aldus Van Gaal over zijn keuze voor Sneijder´)
  5. In de rust moeten de aanvoerders een kaartje met een rare uitspraak uit een bak trekken. Na afloop van het duel dienen ze deze woorden verplicht te verwerken in het interview. Stefan de Vrij die zegt dat Pellè straks in de bus naar Rotterdam ‘Sjalalie’ van Sieneke gaat zingen, klinkt toch wat leuker dan׃´We zijn blij met de overwinning, maar volgende week is er weer een duel.´
  6. Tot slot kunnen kaartjes ook bepalen wat voor vreugdedansjes voetballers verplicht moeten doen na een goal. Ik ben benieuwd hoe Zlatan Ibrahimovic een huppelende, zwangere kameel gaat imiteren nadat hij weer met een omhaal heeft gescoord. Het publiek thuis mag raden wat de speler precies doet. Dat is veel leuker dan al die arrogante wegwerpgebaartjes die spelers tegenwoordig maken na het scoren van een goal.

Lachen toch?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s