De frustraties van (jonge) Feyenoord fans

feyenoord

Feyenoord werd voor het laatst kampioen van Nederland in het seizoen 1998/1999. In ons land betaalden we toen nog met guldens. Mambo nr.5 (A little bit of..) van Lou Bega was de populairste hit en Wim Kok zat als premier in het torentje in Den Haag. Tienerfans van Feyenoord kennen dat kampioenschap alleen van tv-beelden. Veertien jaar geleden stonden spelers van de Rotterdamse club voor het laatst met de kampioensschaal op de Coolsingel. Veertien jaar op rij geen kampioen: Dat gebeurde nog nooit eerder in de clubhistorie.

Negen jaar op rij was het om de beurt feest in Eindhoven en Amsterdam (7 keer werd PSV kampioen, 2 keer was dat Ajax). Die heerschappij tussen de twee rivalen werd plots doorbroken door AZ en een jaar later door FC Twente. Qua achterban, historie en stadion twee veel kleinere clubs dan Feyenoord, maar toch gebeurde het. De laatste drie seizoen veroverde aartsrivaal Ajax de titel.

Feyenoord won voor het laatst de KNVB-Beker in 2008. Dat is nog ´maar´ vijf jaar geleden, maar de voorgaande finales stammen uit 2010 en 2003.  Rotterdamse fans moesten de laatste jaren lijdzaam op de tv toekijken hoe clubs als onder andere Willem II, FC Utrecht, SC Heerenveen, Heracles Almelo en AZ in ´hun´ Kuip mochten strijden om De Dennenappel. Qua achterban, historie en stadion veel kleinere clubs dan Feyenoord, maar toch gebeurde het.

10-0
(Foto genomen tijdens PSV-Feyenoord. Uitslag: 10-0)
Feyenoord boekte voor het laatst Europees succes in 2002. Daarmee is het tot op heden de laatste Nederlandse club die een internationale prijs won. Als jonge Feyenoordsupporter van negen jaar maakte ik ook dat succes nauwelijks mee. Na de sensationele UEFA Cup-winst zakte de Europese status van Feyenoord als een kaartenhuis in elkaar. De Rotterdammers wonnen slechts 4 van de laatste 24 Europa Cup-wedstrijden. In de periode vanaf 2002 kunnen PSV´ers kwijlend terugdenken aan 2005, toen de Eindhovenaren doordrongen tot de halve eindstrijd van de Champions League. Ajacieden kunnen zich de mooie herinneringen aan overwinningen in datzelfde toernooi op AC Milan (2010) en Manchester City (2012) nog prima voor de geest halen.

Als ik nadenk over Europese duels van Feyenoord de laatste jaren, kom ik terecht bij Leroy Fer, die in 2010 de 92e minuut op bezoek bij KAA Gent een enorme kans miste, waardoor het 2-0 bleef voor de Belgen en Feyenoord uitgeschakeld was. FK Teplice, (2003) Rapid Boekarest, (2005) en Lech Poznan(2008): zomaar wat namen van andere Europese laagvliegers waartegen Feyenoord de laatste jaren het onderspit delfde. En donderdag speelde Feyenoord tegen het Russische FC Kuban Krasnodar. Je hebt er nog nooit van gehoord, maar ook van dat soort clubs verliest Feyenoord. Clubs als AZ en FC Twente maar ook FC Utrecht sprokkelde op de UEFA-coëfficiëntenlijst de laatste jaren meer punten voor Nederland dan Feyenoord. Dat waren en zijn kleinere clubs dan Feyenoord, maar toch gebeurde het.

Wat een ellende al. Maar het wordt nog erger. Tijdens de traditionele open dagen stapten er de laatste jaren niet bepaald topspelers uit de helikopter in de Kuip. Geld heeft de club niet veel. Dat is de reden dat spelers tegenwoordig meer kunnen verdienen bij Vitesse en FC Twente. Wel heeft de club een hele goede jeugdopleiding. Het gevolg hiervan is dat veel spelers vroegtijdig Rotterdam-Zuid verlaten. Bijvoorbeeld: Nathan Aké, Jeffrey Bruma, Kyle Ebicilio, Karim Rekik, Luc Castaignos, Georgino Wijnaldum, Leroy Fer en onlangs Kelvin Leerdam. Mocht Feyenoord dit jaar ondermaats presteren, dan dreigt hetzelfde scenario voor jongens als Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Tony Vilhena en Jean-Paul Boetius.

Tienerfans van Feyenoord konden de afgelopen twee jaar in competitieverband wel lachen. De Stadionclub eindigde respectievelijk als tweede en derde. Het behalen van de tweede plek in 2012 werd zelfs uitbundig gevierd. Tsja, het was geen kampioenschap, maar je moet iets. Live-succes kennen ze niet. Beelden van successen in 1999 en 2002 kennen ze alleen van tv. Het Feyenoord dat kampioen werd in 1984 met Johan Cruijff, de Europa Cup 1 zege uit 1970, de UEFA Cup zege uit 1974: ze kennen het alleen van oude beelden.
2e plek
(Feyenoord viert de behaalde 2e plek in 2012)
Feyenoord is ondanks het gebrek aan prijzen altijd een topclub gebleven met hondstrouwe supporters. Er is een enorme generatie aan nieuwe Feyenoord fans die hun club nog nooit kampioen heeft zien worden. Zij verlangen, hunkeren, dromen, smachten en smeken om een landstitel. Maar hoe treurig het ook is: ik vrees dat het de komende jaren niet gaat gebeuren. Misschien moeten we de gulden weer opnieuw invoeren of misschien moet Lou Bega maar een nieuw lied uitbrengen.

Advertisements

One thought on “De frustraties van (jonge) Feyenoord fans

  1. De veertien jaar voor het eerst klopt niet. Van 1943 tot 1961 werd Feyenoord ook geen landskampioen, dus 18 jaar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s